Verbeter je Kettlebell Techniek

Je hebt ze vast wel eens ergens gezien, misschien heb je er zelf al eentje of meer thuis. Kettlebells. De grote (althans meestal) kanonskogel met een handvat. Er zijn verschillende voordelen van het trainen met een kettlebell, maar doe je wel het juiste? Ik krijg nogal eens de vraag: “Hoe verbeter ik mijn kettlebell techniek?” Video feedback is wellicht de uitkomst in deze tijd van Covid-19 restricties om je kettlebell techniek te verbeteren.

Kettlebells zijn Ideaal om Thuis te Trainen

Kleine selectie kettlebells in de tuin
Kleine selectie kettlebells in de tuin

Er zijn verschillende doelen die je kan bereiken door het trainen met kettlebells. Als je één of twee kettlebells in huis hebt, kan je al een hele hoop oefeningen doen zonder grote apparaten en grote halterstangen. Bovendien kan je er voor kiezen om in je tuin te trainen, in de woonkamer, of waar je maar wil. Helemaal in deze tijd van Covid-19 restricties waarin de meeste sportscholen gesloten zijn, is dit een hele goede manier om te trainen.

Er zijn oefeningen die je kan doen om sterker te worden, spiermassa vergroten, of om je conditie te verbeteren. Veel hangt samen met welke oefeningen je voor hoeveel herhalingen doet, maar ook wat je eet en wat je doet om te herstellen. Eén van de belangrijkste aspecten van de kettlebell oefeningen is dat ze worden uitgevoerd op een juiste manier.

Kwaliteit boven Kwantiteit om je kettlebell techniek te verbeteren

De kwaliteit van de uitgevoerde oefeningen bepaalt niet alleen hoe effectief de bewegingen zijn om tot je doel te komen, maar dit is ook zeer belangrijk in het voorkomen van blessures. Het beste voorbeeld is een kettlebell swing. Er is namelijk een groot verschil tussen het swingen van een kettlebell en het goed uitvoeren van een kettlebell swing. Er zijn verschillende aspecten die komen kijken bij een kettlebell swing en deze zijn essentieel voor het benutten van alle voordelen.

Hardstyle vs Kettlebell Sport

Er is echter ook een verschil tussen twee grote(re) kampen wat betreft kettlebells. Kettlebell Sport maakt gebruik van een specifiek type kettlebell, ook wel Competition Kettlebell genoemd. Deze hebben allemaal dezelfde afmetingen en verschillen alleen qua gewicht wat met verschillende kleuren is aangegeven. De sport is er met name op gericht om in een bepaald tijdsbestek (10 minuten) zo veel mogelijk herhalingen uit te voeren van een specifieke oefening. Dit vereist veel techniek en kracht (zowel fysiek als mentaal).

Het andere kamp wordt vaak naar gerefereerd als ‘hardstyle’. Deze vorm van trainen met kettlebells is veelal gericht op het trainen voor snelheid en power. De herhalingen liggen een heel stuk lager dan de kettlebell sport, maar de intensiteit is hoger door gebruik te maken van maximale spieraanspanning. Dit is de vorm van trainen met een kettlebell die ik beoefen en insructie in geef. Deze vorm van trainen is naar mijn mening meer geschikt voor alle niveaus en uiterst geschikt om mee te beginnen. Bovendien zijn de trainingen (als je het goed doet) ideaal om fris en vol energie uit de sessies te komen.

StrongFirst Kettlebell

Ik heb zelf mijn Kettlebell Certifcering behaald bij StrongFirst. Dit wordt mondiaal gezien als de gouden standaard in (Hardstyle) Kettlebell Certficeringen . De certificering gaat heel erg diep in op de techniek, zoals het zelf noemen “een centimeter breed, een kilometer diep”. Tijdens de certificering wordt aandacht besteed aan de specifieke onderdelen van een juiste techniek, drills en aanwijzingen.

StrongFirst certified Instructor

Video Feedback om je Kettlebell Techniek te verbeteren

Naast het regulier coachen en korte kettlebell cursussen, wil ik ook video feedback voor kettlebell techniek aanbieden. Hierbij geef ik feedback, tips en eventueel drills om je techniek te verbeteren. Hiermee zorg je dat je het meeste haalt uit het trainen met kettlebells. Zodra je betaling binnen is en je je video hebt gedeeld, probeer ik deze binnen 24 uur* te beoordelen en van feedback te voorzien. Voor de tijd die ik er in steek, vraag ik €7,50 voor het reviewen en geven van specifieke terugkoppeling. Om de drempel wat te verlagen, vraag ik voor de eerste video review slechts €5. Bevalt deze manier van teurgkoppeling, dan kunnen we altijd verder kijken naar een specifiekere coachingsvorm of een trainingsprogramma.

*Deze 24 uur zijn afhankelijk van het moment van insturen, maar mogelijk volgt er een video met specifieke drills. In elk geval volgt er een reactie binnen 24 uur.

Knowing where to pay attention in an exercise helps a lot during workouts and he does a great job analyzing the workout videos I have sent him. He is my go-to person now when I have an issue with my kettlebell swing.

Mike

Krijg Feedback op je Techniek

Om te starten en feedback te krijgen op je kettlebell techniek, klik op de link die van toepassing is. Na de betaling wordt je video beoordeeld en feedback gegeven. De video is bij voorkeur geüpload op een service als YouTube of Vimeo, waarbij ik de mogelijkheid heb om screenshots te maken en deze te bewerken. De link voor de video kan voor of na de betaling gedeeld worden, maar wordt pas beoordeeld zodra de betaling bevestigd is.

First video review

A review of your technique with feedback, tips and possibly drills to improve your technique. First time only $15, after that $20

$15.00

Continuation video review

A review of your technique with feedback, tips and possibly drills to improve your technique. Costing $20

$20.00

Links

Wanneer je meer over mij en de services van Continuous Improvement Fitness wil weten:

https://www.c-i-fit.com/about

Wanneer je (nieuwe) kettlebells zoekt, kan ik je deze webshop van harte aanraden. De beste kettlebells die ik in Nederland gevonden heb:

https://www.kettlebellwebstore.nl/kettlebell-poedercoating/